Poletje je čas za osvežitev in užitke na prostem, zato ni boljšega načina za sprostitev kot z osvežujočim koktajlom v roki. Predstavljamo vam nekaj receptov za osvežilne koktejle s penečim vinom, likerji, rumom in Marie Brizard sirupi. V blogu najdete klasične, enostavne, sofisticirane in brezalkoholne koktejle, ki bodo popestrili vaše poletne dneve.
Fentimans Rose Spritz
Eleganten koktajl združuje penečo vino s pridihom vrtnice, kar ustvarja osvežujočo pijačo, popolno za poletne brunche, kosila ali večerje.
Sestavine:
- 120 ml peneče vino Brut Dargent Brut Chardonnay
- 100 ml Fentimans Rose Lemonade
- 20 ml Marie Brizard sirup limeta
- Dekoracija: jagoda
Postopek: Vinski kozarec napolnimo z ledom. Vlijemo penino in Fentimans Rose Lemonade. Po želji lahko dodamo tudi limetin sirup. Okrasimo z jagodo.
Hugo breskev
Lahkoten in osvežujoč koktejl s penečim vino z okusom breskve in limete.
Sestavine:
- 100 ml peneče vino Brut Dargent Brut Chardonnay
- 20 ml Marie Brizard Excellence liker breskev
- 20 ml Marie Brizard sirup limeta
- 50 ml sodavica ali mineralna voda
- Dekoracija: meta
Postopek: Vinski kozarec napolnimo z ledom. Vlijemo peneče vino, liker in sirup. Na koncu dodamo še sodavico. Okrasimo z meto.
Limoncello Spritz
Osvežujoč koktajl z limončelom in penečim vinom, ki je kot nalašč za poletne dni.
Sestavine:
- 50 ml Limoncello
- 150 ml peneče vino Brut Dargent Brut Chardonnay
- 30 ml sodavica ali mineralna voda
- 20 ml svež limonin sok
- Dekoracija: lupina limone
Postopek: Vinski kozarec napolnimo z ledom. Najprej nalijemo peneče vino, nato limoncello ter limonin sok. Na koncu dodamo še sodavico. Okrasimo z limonino lupino.
Martinez
Eleganten koktajl s pridihom zgodovine, ki je predhodnik bolj znanih pijač, kot sta Manhattan in Martini.
Sestavine:
- 45 ml gin Roku
- 45 ml sladki rdeči vermouth
- 10 ml liker Luxardo Maraschino Originale
- 2 kapljici grenčine Angostura bitters
- Dekoracija: pomarančna lupina
Postopek: V kozarec za mešanje dodamo gin, sladki vermut, liker maraschino, grenčico in led ter mešamo, dokler ni dobro ohlajeno. Precedimo v ohlajen coupe kozarec. Okrasimo s pomarančno lupino.
Hemingway Daiquiri
Klasičen koktajl, ki ga je proslavil sam Ernest Hemingway. Njegova različica je nekoliko manj sladka, a enako okusna.
Sestavine:
- 60 ml beli rum Flor de Cana
- 20 ml liker Luxardo Maraschino Originale
- 30 ml svež limetin sok
- 20 ml svež sok rdeče grenivke
- Dekoracija: rezina limete
Postopek: V cocktail shaker dodamo rum, liker maraschino, sok limete in rdeče grenivke ter led in stresamo, dokler ni dobro ohlajeno. Precedimo v ohlajen coupe kozarec. Okrasimo z limeto.
Cosmopolitan
Eleganten in preprost koktajl, ki je zaradi serije »Seks v mestu« svoj vrhunec priljubljenosti dosegel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.
Sestavine:
- 50 ml vodka Beluga
- 25 ml Marie Brizard Excellence liker Triple sec
- 10 ml Marie Brizard sirup grenadine
- 25 ml svež limetin sok
- 20 ml brusnični sok
- Dekoracija: rezina limete
Postopek: Vodko, triple sec, grenadino, svež limetin sok, brusnični sok in led združimo v cocktail shaker in dobro pretresemo. Precedimo v ohlajen cocktail kozarec. Okrasimo z rezino limete.
Mai Tai
Eden najbolj znanih Tiki koktajlov, ki že desetletja navdušuje ljubitelje eksotičnih okusov.
Sestavine:
- 50 ml beli rum Saint James
- 25 ml Marie Brizard Excellence liker Triple sec
- 25 ml svež limetin sok
- 15 ml Marie Brizard sirup mandelj
- 20 ml temni rum Flor de Cana 7
- Dekoracija: rezina limete in sveža meta
Postopek: V cocktail shaker dodamo beli rum, triple sec, limetin sok in mandljev sirup. Shaker močno pretresemo. Koktejl nalijemo v kozarec z ledom in po vrhu prelijemo temni rum. Okrasimo z limeto in vejico mete.
Frozen strawberry daiquiri
Sestavine:
- 4 zamrznjene ali sveže jagode
- 50 ml beli rum Flor de Cana
- 20 ml Marie Brizard sirup jagoda
- 20 ml svežega limetinega soka
Postopek: Vse sestavine dodamo v blender in zmešamo. Dodamo led in ponovno zmešamo. Vlijemo v margarita kozarec.
Mandljeva ledena kava
Napitek za ljubitelje kave za popoln začetek dneva ali prijetno popoldansko osvežitev.
Sestavine:
- 20 ml Marie Brizard sirup mandelj
- 1 espresso (približno 30 ml)
- 100 ml hladnega mleka
Postopek: Kozarec napolnimo z ledom. Najprej vlijemo kavo in sirup, nato dodamo mleko.
Grenadina lemonade
Preprosta in osvežilna limonada z okusom rdečega jagodičevja.
Sestavine:
- 20 ml Marie Brizard sirup grenadine
- 20 ml Marie Brizard sirup limeta
- 20 ml limoninega soka
- 200 ml hladne vode
- Dekoracija: sveže maline ali rezina limone ali meta
Postopek: Vse sestavine dodamo v kozarec poln ledu in premešamo.
Uživajte v teh osvežilnih koktajlih in naj bo vaše poletje polno okusnih trenutkov!
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.