Viski vodnik »Whisky Bible« vsako leto objavi seznam najboljših viskijev leta. Napisal ga je Jim Murray, za katerega obstaja pregovor, da je obiskal več destilarn kot kdorkoli na svetu. Vodnik velja za eno najbolj verodostojnih knjig o ocenjevanju viskija na svetu. 

Pred kratkim je bila izdana različica vodnika za leto 2022, v kateri so nagrajeni samo najboljši viskiji izmed vseh 4300, ki jih je Jim Murray okušal in ocenil v letu 2021. The Kurayoshi 18 Year Old Pure Malt je bil izbran za japonski viski leta (Japanese Whisky of the Year), The Matsui Sakura Cask pa za japonski single malt viski leta (Japanese Single Malt Whisky of the Year).


The Kurayoshi 18 YO Pure Malt – Japonski viski leta 2022

Kurayoshi 18 YO je mešani slad, ki vsebuje viskije iz Škotske, ki so prepojeni z japonskimi sladi. Na splošno je viski izjemno dobro uravnotežen in mehak. Okus ponuja subtilno sladkobo, rahlo dimljene tone in nežno pikantnost ter izjemno nežen zaključkek. Kurayoshi je skozi leta nanizal že kar nekaj nagrad, zato naslov »Japanese Whisky of the Year« samo še potrjuje njegovo vrhunsko kvaliteto. 

 


The Matsui Sakura Cask - Japonski single malt viski leta 2022

Viski je staran v lesenem sodu iz sakure, slavne in ikonične japonske češnje. Staranje poteka v pokrajini Tottori v naravnem okolju, kjer se temperature drastično spreminjajo od sezone do sezone, nato pa se razredči z visokokakovostno naravno izvirsko vodo iz vulkanske gore Daisen. Po skrbnem postopku izdelave viski dobi bogato aromo češnje, sladkobe in vanilije. 


Oba nagrajena viskija najdete v naši spletni trgovini, zaloge pa so zelo omejene.