Masataka Taketsuru (1894-1979)„oče japonskega viskija“
Družina Taketsuru je bila proizvajalka sakeja že od davnega leta 1733. Po končanem študiju kemije na Japonskem so mladega Taketsuru-ja leta 1918 poslali na Škotsko, da bi se naučil umetnost pridelovanja viskija. Med študijem na univerzi v Glasgowu je opravljal prakso v škotskih destilarnah in postal kasneje Master Blender. V Glasgowu je spoznal tudi svojo bodočo ženo, Škotinjo Rito Cowan. Spoznala sta se preko njenega brata katerega je Masataka učil borilne veščine. Rita in Masataka sta se poročila leta 1920 in po poroki odpotovala na Japonsko. Rita je na Japonskem poučevala angleščino in prevzela njihov način življena. Moževo idejo, da uvede viski na Japonsko je zelo podpirala. V deželi vzhajajočega sonca je bila zaradi svojega karakterja in poslanstva zelo priljubljena. Rita se nikdar več ni vrnila na Škotsko ali Evropo. Umrla je leta 1961, stara 65 let.